Vyrobte si pampeliškový med

Kdo by neměl rád med. Sladkou pochutinu, kterou si můžete namazat na chleba, rohlík, nebo…

Kdo by neměl rád med. Sladkou pochutinu, kterou si můžete namazat na chleba, rohlík, nebo jím například osladit čaj. Kromě toho, že chutná skvěle, má také blahodárné účinky na zdraví.
Všichni známe klasické medy, které vidíme v obchodech, nebo je máme od včelařů. Existuje však ještě spousta dalších druhů, které si můžeme vyrobit sami doma. Stačí jen zajít do přírody, nasbírat květy stromů nebo květiny a můžeme se do toho pustit. Takový med, který si vyrobíme doma sami, bude určitě chutnat jinak, než kupovaný.
med na chlebu
Asi nejznámějším takovýmto druhem medu je pampeliškový. Vzhledem k tomu, že pampelišek máme kolem sebe spoustu, není ani divu. Nalezneme je na každé větší louce a dobře se sbírají. Pampeliškový med má skvělou chuť a krom toho obsahuje velké množství vitamínu B a C. Navíc pomáhá čistit krev a celkově posilovat organismus.
Na med potřebujete:
·         200 kusů pampelišek. Pokud se vám to zdá hodně, nebojte se, pampelišky jsou nasbírané hned. Je dobré je sbírat v plném rozkvětu na louce dále od silnice.
·         1 citron
·         1 kg cukru
·         1 l vody
louka plná pampelišek
Pampelišky nejdříve pořádně propláchneme vodou, abychom je zbavili různých broučků a případných nečistot. Poté přilijeme litr vody a přidáme citron nakrájený na kolečka. Vše vaříme přibližně 15 – 20 minut, poté přikryjeme (nejlépe utěrkou) a necháme 1 den odstát. Vzniklou směs přecedíme přes plátýnko a přidáme cukr. Znovu dáme vařit, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci. Pozor na přílišné míchání, med při něm vytváří pěnu a může vytéci z hrnce. Ještě teplý med nalijeme do předem připravených, umytých sklenic.
sklenice medu
Můžete také experimentovat s chutí medu a místo citronu přidat například pomeranč nebo mandarinku. Pikantnější příchuť zase dodá čerstvý zázvor. Víceméně se fantazii meze nekladou a je na vás, jak vás vlastní med dochutíte. Můžete mít tak každou sklenici s jinou příchutí