Přínosy hrachového proteinu

Chcete se zdravěji stravovat či prostě z jakéhokoli přesvědčení či pohnutky patříte k vegetariánům a veganům? Pak…

Chcete se zdravěji stravovat či prostě z jakéhokoli přesvědčení či pohnutky patříte k vegetariánům a veganům? Pak jistě budete hledat bohatý zdroj bílkovin, které nahradí chybějící maso ve stravě. A nemusíte chodit daleko, bohatým zdrojem je hrách setý, respektive jeho protein, který se extrahuje ze zralých semen. Jedná se o luštěninu, což je skupina potravin, která je velmi výživná.

eat-547511_1280

Ačkoli zatím nepatří k těm nejoblíbenějším, získává hrachový protein na popularitě. To je také důvodem výzkumu jeho účinků na lidský organismus, které stále probíhají. Ty, které už proběhly, vypadají velmi slibně. Co se tedy zatím zjistilo?

  • Díky vysokému obsahu argininu udržuje krevní cévy v dobrém stavu, čímž se podílí na udržení krevního tlaku ve zdravém rozmezí.
  • Uvádí se také, že může regulovat hladinu cukru v krvi a tím předcházet vzniku cukrovky. Protože se jedná o přípravek bez chuti, přidáním do běžného jídla nijak nemění jeho chuť, naopak navýší jeho nutriční hodnotu.
  • Stejně jako ostatní proteinové doplňky stravy i tento je vhodný pro sportovce k urychlení regenerace svalů po cvičení.
  • Dále může podporovat prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění snižováním hladiny cholesterolu a krevních tuků. Zatím ale známe výsledky studie prováděné pouze na zvířatech, takže tuto teorii je třeba ještě dále prozkoumat.
  • Tím, že strava bohatá na bílkoviny pomáhá v prevenci a léčbě obezity, se skvěle hodí pro lidi, kteří se snaží hubnout nebo štíhlou linii udržovat. Vyšší příjem bílkovin totiž zrychluje metabolismus, snižuje chuť k jídlu a mění produkci hormonů uplatňujících se v regulaci váhy.

peas-855943_1280

Mimoto je hrachový protein bohatý na většinu esenciálních aminokyselin, které známe. Jedná se o také aminokyseliny, které si naše tělo neumí vytvořit a je třeba je tedy doplňovat prostřednictvím stravy. Izolát navíc obsahuje 85-90 % bílkoviny, takže jako zdroj je velmi významným prostředkem.